২০ টি ইংরেজি MCQ সরকারি চাকরির প্রস্তুতির জন্য

১. What did you eat for —breakfast this morning ?

a) a                                  b) an       

c) the                               d) none  

ans : d) none

2. Iron is —useful metal.

a) a                         b) an       

c) the                       d) none 

ans : a) a

3. Water has no colour. এখানে Water কোন ধরনের Noun ?

a) Abstract      b) Material     

c) Proper         d) Common

ans : b) Material

4. The ball has already been—.

a) rang            b) ranged       

c) rung     d) ringed

ans : c) rung

5. নিচের কোন শব্দটি Plural ?

a) Actress                b) News  

c) Princes        d) Princess

ans : c) Princes

6. We need as —people as possible.

a) many                   b) much

c) more                    d) few

ans : b) much

7. Which one is the opposite gender of ‘Poet’ ?

a) Poetress              b) Poetess      

c) Female Poet        d) Poet

ans : b) Poetess

8. ‘She has been sick since last week’ –এটি কোন Tense এর উদাহরণ ?

a) Present Indefinite Tense    b) Past Tense

c) Present Perfect Tense         d) Present Perfect Continuous Tense

ans : c) Present Perfect Tense

9. The greater the demand, —the price.

a)  high            b)  higher               

c)  the higher                  d)  the highest

ans : c) the higher

10. নিচের কোনটি Adverb ?

a)  ugly            b)  holy          

c)   friendly             d)  wisely

ans : d) wisely

11. The teacher is popular  —his students.

a)  of               b)  to              

c)   at               d)  with

ans : d) with

12. The mother was anxious —the safety of her son.

a)  about                 b) for              

c)   at               d)  with

ans : a) about

13. I always take an umbrella —it rains.

a)  in case for          b)  in case               

c)  in case of           d)  unless

ans : b) in case

14. Our boss makes us —very hard.

a)  working     b) worked      

c)  work          d)  to work

ans : d) work

15. Singular form of ‘agenda’ is —

a)  agendom   b)  agendam  

c) agendum     d) agendem

ans : c ) agendum

16. আমরা বিষয়টি আলোচনা করব –এর ইংরেজি অনুবাদ কোনটি ?

a)  We shall discuss the matter

 b)  We shall discuss  to the matter               

c) We shall discuss on the matter

d)  We shall discuss about the matter

ans : a) We shall discuss the matter

17. ‘Provoke’ –এর বিপরীত শব্দ নিচের কোনটি ?

a)  Anger          b)  Soothe      

c) Encourage            d) Express

ans : b) Soothe

18. `Emancipate’ অর্থ কি ?

a)  Neglect      b)  Bondage   

c) To set free     d) To set on fire

ans : c) to set free

19. `Bounce back’ অর্থ –

a)  get back     b)  fall back    

c) recover         d) overcome

ans : c) recover

20. ` Obligate’ এর Adjective form কোনটি ?

a)  Obligative          b)  Obligation

c) Obligated      d) Obligatory

ans : d) Obligatory

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *